Mi Goreng Mamak at one of the stalls in Ipoh
Mi goreng mamak for dinner but that was what I had for dinner. The photo above was sent to me just now all the way from Ipoh.
photo source: http://howlifegoes.blogspot.com/
- 500 gm mee kuning
- 100 gm daging -hiris nipis ( boleh ganti dengan udang, sotong atau isi ayam – ikut suka )
- 100 gm fish cake – saya ganti dgn 3 keping tauhu ( goreng dulu baru potong2)
- 4 keping kuih cucur udang ( tak letak sbb tak ada )
- 1 cawan taugeh
- 1 mangkuk sawi [potong kecil]
- 3 sudu cili mesin.~~ nak pedas bubuhlah lebih
- 1 sudu rempah kari
- 3 sudu kicap pekat
- 3 sudu sos tomato/cili – saya tambah
- 2 sudu minyak masak
- 1 labu bawang besar [cincang halus]
- 1 cawan putih telur – saya letak 2 biji telur
- 3 biji cili hijau [hiris nipis]
- 1 kiub ayam/daging – saya tambah
Cara penyediaan
1. Panaskan minyak. Masukkan bawang dan cili & rempah dan biarkan garing dan wangi.
2. Masukkan daging dan kacau rata.
3. Masukkan fish cake/tauhu. Biar sebentar.
4. Masukkan kicap, sos cili dan mee. Kacau rata.
5. Masukkan taugeh dan sawi.
6. Ketepikan mee dan masukkan telur di tengah-tengah kuali.
7. Biarkan telur tu masak sikit barulah dikacau dan gaul rata.
8. Masakkan mee agak kering.
9. Hidangkan dalam pinggan leper dan hiaskan dengan hirisan limau kasturi atau limau nipis.
Credits to/source taken from: (http://hanieliza.fotopages.com/)
http://www.potretkasih.com/
0 comments:
Post a Comment